Składniki:
pół pęczka włoszczyzny (duża marchew, duża pietruszka, pół selera) (1 zł)
ogórki kiszone z Biedronki (2,99 zł)
szczypta pieprzu (0,01 zł)
* łyżka mąki (0,01 zł)
* ziele angielskie, 5 szt (0,05 zł)
* pieprz czarny, 5 szt (0,05 zł)
* liść laurowy, 5 szt (0,05 zł)
+ makaron nitki (0,20 zł za porcję)
Koszt całkowity: 4 zł (4,16 zł)
Starczy na: 6-7 porcji
Koszt jednej porcji: 62 gr
Tniemy koszty:
Warzywa kupiłem w spożywczaku pod blokiem, ale dałoby się urwać parę groszy, kupując je oddzielnie na targu. Ogórki kiszone można też dostać na wagę i przy okazji poprosić o trochę więcej soku. Kupując ogórki na targu za 1,50 zł, możemy zbić koszty jednej porcji zupy do 40 groszy!
Sposób przygotowania:
1. Obierz ze skóry marchew, pietruszkę i selera.
2. Pokrój je na mniejsze kawałki i wrzuć do dużego garnka z wodą.
3. Dodaj przyprawy i gotuj przez godzinę na wolnym ogniu.
4. W międzyczasie zetrzyj na tarce 4 ogórki kiszone.
5. Po zagotowaniu wywaru wyjmij z niego przyprawy oraz warzywa. Warzywa przydadzą się później do sałatki.
6. Dolej sok z ogórków oraz dodaj starte ogórki kiszone.
7. W połowie szklanki wody wymieszaj mąkę (tak, by w mieszaninie nie było grudek). Dolej ją do zupy.
8. Dopraw wszystko szczyptą pieprzu i zagotuj.
Po wszystkim odstawiam zupę na bok, by nabrała smaku.
Jeśli znacie inne przepisy na tanie zupy, piszcie w komentarzach. Cześć!
Jak tylko nas będzie stać na ogórki, to robimy!
OdpowiedzUsuńP.A
taaa... ja tak samo:D
OdpowiedzUsuń